Propolis Hastalıklara Meydan Okuyor

 



15 Aralık 2021 tarihinde ‘Gıda Aydınlatma Platformu’ tarafından Radisson Blu Hotel İstanbul Sisli’ de Türkiye’de bir ilk olarak düzenlenen Propolis Konferansına katıldım. Moderatörlüğünü GAP Başkanı Diyetisyen Prof. Dr. Funda Elmacioğlu hocam ve Arı Ürünleri Uzmanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın yaptığı konferansa Beslenme ve Diyetetik uzmanı Prof. Dr. Tanju Besler, Dermatolog Prof. Dr. Zekayi Kutlubay ve Eczacı Doç. Dr. Engin Celep katıldı. BEE’O Propolis sponsorluğunda gerçekleşen 1. ulusal Propolis Konferansı’na sağlık profesyonelleri de büyük ilgi gösterdi.


Toplantıda Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, GAP Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Dizdar, gıda hattı yazarı Fikri Türkel, Yenişafak yazarı Çağlar Çağatay, İyikahvaltı.com editörü Büşra Türkel gibi birçok isim katıldı. 

Konferansın fevkalade faydalı geçtiğini ve böyle bilimsel bir toplantıda salonun oldukça dolu olduğunu söyleyebilirim. Diyetisyen, eczacı ve hekim vs. olmak üzere 200’ü aşkın dinleyici vardı. Gastronomi konularında yazı yazıyor olmama ve Propolisi birkaç kez yazmış olmama rağmen bu toplantı benim içinde çok bir yeni fikirler dopdolu oldu.

Konferansta konuşulan konular

Böyle çok bilimsel bir toplantının özet halinde notlarını takdir ederseniz aktarmak kolay olmasa gerek. Ancak isteyen olursa sunum dosyaları bende var iletebilirim.

Her Arı Ürünü Aynı mıdır? Arı Ürünlerinde Kalite Sorunları – Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı

BEE’O Propolis Kurucusu Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı konuşmasında, “Arı ürünleri birçok insan tarafından doğal bir şifa kaynağı olarak kabul edilir. Bu nedenle tüketiciler, ürünlerin içeriği hakkında yanlış bilgilendirilmemelidir. Ürünlerin içeriğinin düzenlenmesi, piyasadaki ürünlerin kontrol altına alınması ve haksız rekabetin önlenmesi için yeterli standartlar oluşturulmalıdır. Piyasada çok fazla hatalı etiketleme ve yanlış bilgilendirme bulunmaktadır. Ürünlerin standardizasyonu ve denetimi büyük önem arz etmektedir. Kariyerimin başlangıcından bu yana arı ürünlerinde yüksek kalitenin sağlanması ve standartların oluşturulması için çalışıyorum. Ulusal ve uluslararası birçok platformda bilimsel yayınlar ve yürüttüğümüz çalışmalarla ilgili bilgilendirmeler yapıyorum. Girişim hikayem oğlumun yaşadığı bağışıklık problemini propolis ile çözmemle başladı. Bu ürünlerin Türkiye’de üretilmediğini ve ithal edildiğini gördüğümde kendim üretmeye karar verdim” diye anlattı.

İnsan Beslenmesinde ve Sağlığında Propolisin Yeri – Prof. Dr. Tanju Besler

İstanbul Kent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü hocamız da “İnsan Beslenmesinde ve Sağlığında Propolisin Yeri” başlıklı sunumunda bilimsel çalışmalar ile propolisin beslenme bilimi açısından önemini anlattı.  Literatürde propolisin kullanım alanlarını incelediğimizde; kanser, obezite, psikiyatrik hastalıklar, kardiyovasküler sorunlar, ağız ve diş sağlığı gibi birçok yönden fayda sağladığını görüyoruz. Bilimsel çalışmalar, immün sistemi güçlendirmede ve düzenlemede etkili bir arı ürünü olduğunu ispatlıyor. Besler, propolis kullanımının inflamatuvar belirteçleri olumlu yönde desteklediği yönünde birçok çalışmayı detaylandırdı. Propolis ve COVID-19 ilişkisini gösteren bilimsel çalışmalarda, COVID-19 aşılarının etkinliğini (adjuvant etki) arttırdığı yönünde sonuçlar ortaya konduğunu belirtti.

Dermatolojide Propolis – Prof. Dr. Zekayi Kutlubay

İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı hocamız da, “Dermatolojide Propolis” konusu ile propolisin cilt sağlığındaki faydalarını anlattı. Kutlubay; “Yaşlanma oksidatif bir süreçtir, propolis de doğal ve etkili bir antioksidan. Bu noktada propolis; ciltte kırışıklık, sarkma, ton dengesizliği gibi durumlarda faydalanabileceğimiz eşsiz bir doğal bileşen. Bilimsel çalışmaları incelediğimizde propolisin foto yaşlanma dediğimiz zararlı güneş ışınlarına bağlı yaşlanma; yara, yanık ve ülser tedavisinde; mantar, uçuk ve akne tedavisinde kullanıldığı ve faydalı olduğunu görüyoruz. Ayrıca yayınlarda, egzama ve sedef gibi otoimmün bağışıklığı ilgilendiren zorlu cilt hastalıklarında da propolis, arı sütü ve arı zehrinin de olumlu etkiler sağladığı bildiriliyor. Ben de tamamen doğalı desteklediğim için güneş kremleri, nemlendirici kremler, anti-aging kremler ve bebek pişik kremlerinde doğal arı ürünlerinden yararlanmasını kesinlikle destekliyorum.” dedi. Kutlubay, “Cildimiz bizim kalkanımız, temiz içeriklerle beslemeliyiz. Propolisin cilt üzerindeki koruyucu ve yenileyici etkisi bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Propolisin cilt bariyerini desteklemek ve onarım sağlamak adına kullanılabilecek faydalı bir bileşen. Doğal formüllü arı ürünleri de güneşe karşı koruma ve cilt bakımında kullanılabilir. Güvenilir ve dermatolojik olarak test edilmiş markaların ürünlerini tercih etmenizi öneririm.” dedi

Sözlerinin devamında ise “Anadolu Propolisi doğal bir üründür ve toksik bir etki beklenmemektedir. Anadolu Propolisi zengin biyoaktif içeriği ile vücut bağışıklık sistemini destekler. Anadolu Propolisi tüm tedavi gruplarında kullanıma olanak sağlayan güvenli bir bileşiktir. Anadolu Propolisi geniş bir farmasötik form zenginliği sunar ve kullanım kolaylığı sağlar. Anadolu Propolisi antibiyotik, antiviral ve NSAİD vb. ilaçların kullanım oranını azaltır ve bu sayede hem maliyet fayda hem de ilaç kullanımına bağlı olası yan etkileri azaltır. Anadolu Propolisi antiviral ve antibiyotik tedavisinde hastalık süresini kısaltır”dedi.

Doç. Dr. Engin Celep, “Eczacılık ve Apiterapi” konusunda bilgilerini paylaştı.

Propolisin tarihini, kulanım alanlarını ve faydalarını anlata Celep Hocam, “İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişi olan arı ürünleri, birçok toplum tarafından kullanılan şifalı besinlerdi. Propolis de Hindistan’dan tutun Anadolu’ya birçok bölgede kullanılan bir besindi. Literatürü incelediğimde; çok uzak coğrafyalara gitmeyeceğim, Anadolu tipi propolis incelendiğinde çok zengin ve çeşitli bir polifenolik bileşen profiline sahip olduğu görülüyor. Bu polifenollere baktığımızda bitkilerde çok sıklıkla karşılaştığımız bileşenler olmadığını da görüyoruz. Propolisi özel ve faydalı yapan da bu oluyor zaten. Propolis, bağışıklığınızı düzenli tüketim ile destekleyebileceğiniz tamamen doğal ve zengin bir arı ürünü. Diğer bir önemli konu olarak propolisi nerden aldığınız ve nasıl üretildiği de çok önemli. Kalite standartları yüksek, doğru ve patentli özütleme yöntemi ile standardize edilmiş yerli propolis üreten ve üniversite destekli firmaların tercih edilmesini öneriyorum. Arı ürünlerinde sahtecilik sıklıkla yapılıyor. Her arı ürünü standart ve yüksek kalitede değil, üstelik koruyucu ve katkı maddeleri de ekleniyor. Satın alırken bunlara dikkat etmeniz gerekiyor.” dedi

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Burgeri

Ankara Mutfağı ve 2 Lezzet Markası

İstanbul’da Köfte ve Döner'in 2 adresi