KAHVALTI MUTLULUK AŞILAR MI?

           

 

KAHVALTI MUTLULUK AŞILAR MI?

Cemal Süreya okumak gerek çokca... "Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem; ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı" diyordu Sevda Sözleri'nde usta şair... Özellikle de sevdiklerimizle birlikte uzun uzadıya vakit geçirdiğimiz ve hiç bitmesin istediğimiz pazar kahvaltıları, bir sevdadır çoğu kişide... Tüm haftanın yorgunluğunu attığımız, bizleri yeni haftaya hazırlayan en önemli öğünlerden birisi olan iyi yapılmış bir kahvaltı; kişinin güne zinde başlamasına ve tüm günü verimli geçirmesine neden olur. Güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde sürdürmede yenilen sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği büyük önem taşır. Başlangıçtır çünkü kahvaltı; kahve altıdır, uzun süren açlık sonrasında alınan ilk öğündür ve tüm günü etkileyen altın değerinde bir ana öğündür...

Türkiye’de gastronomi cenneti denilince akla ilk gelen şehir olan Gaziantep, kahvaltı konusunda da oldukça iddialı.  Yöresel Gaziantep lezzetlerinin de yer aldığı 144 çeşit üründen oluşan Kübban açık büfe kahvaltısında;  Beyran çorbası, tatlı tarhana kavurması, piyazlar (zeytin, yumurta, nohut, patates), semsek böreği, sigara böreği, su böreği, kaymak çeşitleri, ev yapımı çeşit çeşit reçeller, yöresel taze peynir çeşitleri ve Gaziantep'e özgü yöresel dürüm ve peynirli ekmek çeşitleri ve belki de en özel lezzetlerimizden birisi olan Gaziantep kahvaltısının vazgeçilmezi Gaziantep fıstıklı ve sahan kaymaklı katmeri ile uzun süre damaklarınızdan silinmeyecek bir lezzet şöleni sanki.
Enfes ve taze pişmiş katmer, dumanı üzerinde tüten gözleme çeşitleri, 40 kat baklava hamurundan yapılmış su böreği, dillere destan lezzetiyle antep peyniri, antep kahkesi, cevizle süslenmiş yeşil antep zeytini, fıstıklı helvası ve daha saymakla bitmeyecek Gaziantep mutfağının en özel lezzetlerinin yer aldığı 144 çeşit üründen oluşan açık büfe kahvaltı şöleni.
Gaziantep’in Yöresel sabah kahvaltısını gerçekten idrak etmek için keyifle tad alarak yaşamak lazım.   
Kırma yeşil zeytin farklı ve özel bir tat,
Nohut salatası kahvaltıda pek rastlamadığımız ancak enfes bir tad,
Ceviz reçeli inanılmaz,
Antep Peyniri ile yapılmış börek. Sıcak ve çıtır,

Mesela sabah kahvaltılarında ciğer kavurma yenir mi? Yenmez dediğinizi duyuyor gibiyim. İşte denemeden bilemeyeceksiniz. Bu tadın farkına varmak için kesinlikle sabahın seher vaktinde Gaziantep usulü o pişmiş ciğeri yediğinizde anlayacaksınız. Gaziantep’te sabah kahvaltısında Ciğer Kavurma yemek adettendir. Ciğer kavurma, ciğerin tamamen başkalaşıma uğramış bir versiyonudur.

Yine sabah sabah tatlı yenir mi demeyecek o sıcak sıcak fırından yeni çıkmış katmeri kahvaltı esnasında yediğinizde kahvaltı yapmanın ne demek olduğunu anlayacaksınız. İşte hepimiz mest eden, katmer olmadan biz ne yapacağız? dedirten börek mi tatlı mı karar veremediğimiz yiyecek. Tek kat baklava yufkası açılıp içine kaymak sürülüyor. Onun üzerine bol dövülmüş Antep fıstığı serpilerek kare şeklinde katlanıyor ve fırında pişiriliyor. Muhteşem bir lezzet.

Ve gelelim kahvaltı masasının şahı olan Beyran’a. Beyran’a çorba demek büyük haksızlık bence.  Sabah kahvaltısında beyrana doymak lazım. Bir de içinde hakiki ilik olursa deme keyfine beyran’ın. 

Nasip olursa Gaziantep Yöresel Kahvaltının ürünlerini tek tek anlatacağız bu köşede.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Burgeri

Ankara Mutfağı ve 2 Lezzet Markası

İstanbul’da Köfte ve Döner'in 2 adresi