İyi Bir kahvaltı Zayıflatır mı?

İyi Bir kahvaltının Zayıflamaya Etkisi Var mıdır?


Bu soruya kesinlikle vardır diye cevap vermek istiyorum.  Neden mi?
İşte gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım.

Tüm Dünyada ve özellikle ülkemizde obezite gittikçe tehlike oluşturmaya başladı. Hatta çok genç yaşta aşırı kilolu insanlar görmeye başladım. Bunun nedenlerinden biri sağlıksız yiyecekler olsa da, diğeri ve bence en önemlisi Geleneksel kahvaltı kültürümüzün yavaş yavaş kalkmasıdır. Eskiden çocukluk yıllarımızda mahallemizde bulunan fırından aldığımız sıcak sıcak ekmeklerin içine o halis tamamen doğal tereyağından sürer ve sabah sabah neredeyse 1 tam ekmek yediğimiz olurdu. Yine acıktığımızda annelerimiz evde yapılan salçalardan ekmeklerimize sürer ve tüm bunları yediğimiz halde bile hiç kilo aldığımızı hatırlamıyorum. Kaburgalarımızın kemikleri sayılırdı. 


Günümüzde şartlar bizleri kahvaltı yapmadan işe gitmeye zorluyor. İşe giderken yol üzerinde bulunan pastane türü yerlerden aldığımız içinde kilolarca bence sağlıksız yağ bulunan Poğaça ve böreklerle güne çok zinde başlıyoruz.!!!  Bu tür yiyeceklerin içinde bolca şeker olduğundan olacak ki çabucak acıkıyor ve tam vücut bunu eritmeye çabalarken veya henüz eritememişken, çabuk acıktığımızdan dolayı öğlen yine bol yağlı ve kalorisi yüksek yemeklerden yiyoruz. Akşam ise Sanki Allah’ın emri gibi mükellef bir sofrayla geceye merhaba diyoruz. Tabi bu yemekler Karın kası dediğimiz bel çevresinde bol bol yağlara dönüşmekte ve biz bunlardan kurtulacağız diye tonlarca para ödeyerek hem spor salonlarını hem de diyetisyenlerin muayenehanelerini dolduruyoruz.


Akşamdan ne kadar çok yersek yiyelim, sabah güne başlarken mutlaka iyi bir kahvaltıyla başlanmalı. Çünkü metabolizmamızın en yavaş olduğu saatler ilk uyandığımız saatlerdir. Ve Metabolizmamızı hızlı çalışmaya başlamasını istiyorsak o erken vakitlerde hemen doğru bir kahvaltı yapmamız şart. Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Hatta yatağımızdan kalktığımızda 2 bardak ılık su içersek yarım saat sonra güzel bir kahvaltıya zemin hazırlamış oluruz. Erken kahvaltıyla Metabolizmanın erken bir vakitte çalışmaya başlaması, gün boyu bağırsaklarımızı çalıştırarak bağırsak hareketlerinin düzenini sağlayacağından, günlük kalori harcamasını da yukarıya taşıyacaktır. Üstelik kahvaltı, Vücudun posa ihtiyacı için de hayati önem taşıyor.


Bence sağlıklı bir insan günde 2 öğün yemeli. Bu şekilde çok kilolar vermiş birilerini tanıyorum. 

Tarihte önemli bir filozof ve bilim insanı ve dünya tıp tarihine damgasını vuran İbni Sina "Yedikten sonra en az 5-6 saat kadar daha yeme." Veya  ‘İki öğün sağlıktır, üçüncü öğün hastalıktır’ der. Sabah zaten çok kuvvetli yiyince doğal olarak iki öğüne iniyorsunuz. Akşam yemeği de erken yenmeli. Kuvvetli bir kahvaltı yaptıktan sonra zaten acıkmıyorsunuz.


Güne harika bir şekilde başlamanın ve dengeli kan şekeri seviyesini sağlamanın en iyi yolu iyi bir kahvaltı yapmaktır. İyi bir kahvaltı, güne enerji dolu bir şekilde başlayabilmek için ihtiyaç duyduğunuz bir ”yakıt” gibidir. İşte tam bu noktada Araştırmalar bize iyi bir kahvaltının zayıflamada rolünün büyük olduğunu gösteriyor. Bu öğünde sağlıklı seçimler yaparak beden kitle indeksinizi azaltmamız ve kilo vermemiz mümkün. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi dışarıdan alınan poğaça, börek vs ile değil.  Aslında kahvaltı etmemekle sanki eksik kalori aldığımızı düşünüyor ve kendimizi avantajlı zannediyoruz. Halbuki diğer öğünlerde bu açığı fazlasıyla kapatıyoruz. Kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkiliyor ve gün boyu artıp azalarak kan şekeri değerini belirliyor. 


Kahvaltı, belki de günün en önemli öğünü. Özellikle kilo vermek isteyenler için güne başlamanın ilk şartı olmalı. Zamansızlık, geç uyanma, iştahsızlık, yorgunluk, aç hissetmemek Kahvaltıyı atlamanın mazereti olmamalı. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması da önemli. Bu şekilde uygun besinlerden oluşan bir kahvaltı tüketildiğinde vücudumuzda sürekli bir enerji üretimi olmaktadır. Bu nedenle Kahvaltıda en önemli yiyeceklerimizden biri mutlaka yumurta olmalıdır, anne sütünden sonra en kaliteli protein ve aynı zamanda uzun süre tok tutucu etkiye sahip olduğu için Kilo vermeye de çok faydalıdır. Yine çalışan ve yaşları 25-60 arasında değişen bireyler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, kahvaltıda iki yumurta tüketenler, poğaça tüketenlere oranla yüzde 65 daha fazla kilo kaybettiklerini ve gün içinde daha zinde olduklarını belirtmişler. 


Yöresel ürünlerimize kesinlikle Kahvaltıda ağırlık verilmeli. Doğal Trabzon Tereyağı, dalından taze toplanan ve evde son işlemleri yapılmış Zeytin vs. gibi. Mesela Gaziantep Mutfağının lezzetli kahvaltısı da bence kilo aldırmıyor. Ancak tabi ki kararında olmalı. Özellikle içinde acılı baharatların kullanıldığı yiyecekler metabolizmayı hızlandırdığından kilo vermeye de katkı sunuyor. 
Yine Antep Peyniri hem leziz hem de doğal olduğundan kahvaltıda önemli bir yer tutmalı. (iyi Antep peyniri zindiyan dediğimiz (yaprak dökmeyen meşe türü) ağacın koruluk halinde, veya ormanlaşmaya başladığı Pazarcık, Araban'ın engebeli arazisinde yayılan Halipçi Keçilerin sütünden yapılır.) 

Sağlıklı bir şekilde zayıflayabilmek için güne nasıl başlanmalı ve İyi bir kahvaltı nasıl olmalı? 

  • Kalkınca mutlaka 2 bardak ılık su içmeliyiz
  • Kahvaltımızı kalktıktan yarım saat içinde yapmış olmalıyız.
  • Doyurucu ve zengin bir kahvaltı olmalı. Kahvaltıda olmazsa olmaz; Haşlanmış yumurta, 2-3 çeşit peynir, yoğurt, zeytin, acılı ezme, yöresel yiyecekler, incir, kaysı, ceviz ve varsa badem olmalı
  • Kahvaltıda reçel, bal, çikolata vb tatlılar yenmemeli. Belki evde yapılan reçelden az bir miktar olabilir.
  • Bağırsaklara yardımcı olması açısından içinde bol zeytinyağı kullanılan söğüş salata olmalı. İçinde domates, biber, salatalık ve bol bol yeşillik olmalı.
  • Kahvaltı sırasında fazla çay, kahve ve meyve suyu tüketmemeli. Belki 1 bardak çay veya süt olabilir.
  • Mevsim meyvelerinden sadece 1 adet olmalı.
  • Normal ekmek yerine Tahıllı ekmek çeşitlerinden yemeli, biraz sütle birlikte yulaf da olabilir.
  • Bu iyi kahvaltıdan sonra en az 5-6 saat bir şey yenmemeli. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Burgeri

Ankara Mutfağı ve 2 Lezzet Markası

İstanbul’da Köfte ve Döner'in 2 adresi