Bir Lezzet Klasiği... Antep Pendiri

12 Kasım 2016
Antep peyniri Türkiye’nin en güzel peynir türlerinden biridir. Yöreye özgüdür. Baharla birlikte kırlarda otların boy vermeye başlamasıyla birlikte, yaylıma çıkan koyun ve keçilerin sütünden yapılır.
Özellikle en iyi Antep peyniri zindiyan dediğimiz (yaprak dökmeyen meşe türü) ağacın koruluk halinde, veya ormanlaşmaya başladığı Pazarcık, Araban'ın engebeli arazisinde yayılan Halipçi Keçilerin sütünden yapılır. Ayrıca Anteb'in hinterlandı olan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinin Öcüklü ve Kızkapanlı köylülerinin yaptığı Antep peynirin farklı bir tadı lezzeti ve kalitesi vardır.O yöre Antep peynirindeki o lezzeti, tadı ve kaliteyi bugüne taşımayı bilmişlerdir.
Antep Peyniri küçük küçük yumrular halinde,kar beyaz olur, parmaklarınız arasına alıp hafif ezdiğinizde yağı hemen parmaklarınıza yayılır. Küçük bir parça yediğinizde ise dişleriniz arasında gıcır gıcır ederken, ağzınızda müthiş bir lezzet bırakır.Eskiden köylü sütten yağı almayı bilmez, bilen olsa bile asla yağsız peynir yapmazdı. Antep peyniri öylesine yağlı olurdu ki köyden satışı yapılacak Kale Altı, Elmacı Pazarı, Eski Buğday Arasa’sı yanındaki düvenlere, peynir pazarına indirilir,Kar beyaz kahke bezlerinden yapılmış torbalardaki taze Antep peyniri alıcısını beklerken bile sıcaktan boncuk boncuk yağı yüzüne vurmaya başlardı.Satın alınıp eve götürülen Antep peynirine analarımız hayatın ortasına kurduğu gaz ocağı ateşinde bozulmaması için kaynattığı sıcak tuzlu suda ayer verir, onu da küplere basardı. Peynir ya buz haneye gider, ya da evin en serin yerinde kışın yenmek üzere muhafaza altına alınırdı.

Antep PeyniriBu arada peynirin yıkanan, ayer verilen suyunun yüzü bir parmak peynirin yağı ile toplanırdı. Analarımız o peynir yağını toplar bir kaba kor, mahalledeki kahkeci fırınına götürür, peynir yağlı mis gibi kahkeler yaptırırlardı. Yediğiniz bir parça kahkede Antep peynirinin farklı tadı, yağının lezzeti, mis gibi hamur,susam peynir ve yağ terkibi kokusu sizi farklı dünyalara uçurup götürürdü.
Taze Antep peynirinden yapılan peynirli kadayıf ve helvayı unutmamak lazım. Ayrıca Antep fıstığı, taze Antep peyniri ve şeker karışımı fırında yapılan böregi de Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir.Şimdilerde bildik eski Antep peynirini bulmak oldukça zor. Bulsak bile o lezzeti yakalamak ondan da zor.
Kaynak : İ.Alisinanoğlu Fotoğraf: İ.Alisinanoğlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Burgeri

Ankara Mutfağı ve 2 Lezzet Markası

İstanbul’da Köfte ve Döner'in 2 adresi