BİR RAMAZAN KLASİĞİ KÜBBAN GAZİANTEP İFTAR MENÜSÜ


BİR RAMAZAN KLASİĞİ
KÜBBAN GAZİANTEP İFTAR MENÜSÜ
İftara Bir Bardak Suyla Başlanmalı. 
Uzun saatler boyunca susuz kalan vücudun su ihtiyacını birkaç yudum da olsa hemen vermek gerekir. Çünkü Ramazanda en önemli sorun vücudun sıvı ihtiyacıdır. Bunun acilen dengelenmesi lazım. Sıcak havanın sıvı ihtiyacını artırdığı bugünlerde iftarda sıvı alımını arttıracak yiyeceklere mutlaka ağırlık vermek gerekir.

 Orucu Açarken Ara Vermek En Sağlıklısıdır.
Önce 1-2 yudum su aldıktan sonra 1 bardak çay eşliğinde Kübban’a özel iftariyelik tabağı ile orucu açılır.
Kübban Gaziantep mutfağında masanıza oturduğunuz zaman dolu dolu hem göze hem gönüllere hitap eden bir sofra sizi karşılar. İftar sofranızda Gaziantep’in o meşhur peyniri, zeytini, beyaz peyniri, hurması, ayrıca söğüş tarzında domatesi salatalığı, rokası, yöresel kaymak ve balı evde yapılmış reçeli Erzincan’ın meşhur tulum peyniri ve halis tereyağından oluşan bir iftariyelik tabağı konulur. İlaveten taze yeşilliklerden oluşan bir mevsim salatanız masanızda hazır bulunur. Maharetli Gaziantepli ustaların iftardan hemen önce elleriyle yoğurduğu büyük çoğunluğu sinirsiz etten oluşan acılı enfes çiğköfte, yine yöresel ürünlerden ve Gaziantep yöresine ait biber ve baharatlardan oluşan acılı ezme, Akdeniz mutfağına ait zeytinyağlı tabak, süzme yoğurt ve Birecik patlıcanı ile hazırlanan abugannuş masada yerini almaktadır. Yavaş yavaş çay eşliğinde yenen İftariyelik tabağının hemen ardından kesinlikle çorba içilmelidir. Çorbadan sonra 10-15 dakika Ara verip biraz bekledikten sonra yemeklere geçmek hem mideyi rahatlatır hem de daha dinç tutar.

Mideyi Ana Yemeğe Hazırlayan Ara Sıcaklar
İftariyelik tabağından sonra yine Antep yöresine ait tereyağı ile yapılan günün çorbası ile devam edilir. Çorbadan hemen sonra ara sıcaklar başlar. İçeriği ve hamuru özenle yöresel olarak hazırlanan sarımsaklı soslu fındık lahmacun sıcak sıcak servis edilir. Arkasından taze olarak yeni pişmiş içinde kıyma, ceviz, fıstık ve baharattan oluşan içli köfte ile devam eder.  Arkasından yine Gaziantep’in en lezzetli yemeklerinden olan kuru sumaklı patlıcan dolmasıyla ara sıcaklar bitirilir.

Gaziantep Yemekleri Şişkinlik Yapmaz

Kübban masa servisini sıcak ve taze olarak kaşık servis ile yapmaktadır.  Dolaysıyla yemekler fazla seri olmadan, sıcak sıcak olarak tabağa kaşıkla geldiğinden şişkinlik yapmamaktadır. Bütün gün açlıktan sonra kan şekeri daha düşük seyreder ve yemek yenildiğinde daha hızlı yükselir, bu da iftar sonrası ağırlık çökmesi ve uyku halinin gelmesine neden olur. İftar yemeği olarak sofralarda her çeşit yemek olmalı ama küçük porsiyonlarda. Protein içeren bir yemek (Et, tavuk, veya baklagil), ekmek türü karbonhidratlı yiyecekler (Pilav, bulgur, patates, çorba vb.), salata-sebze içeren yeşillik grubu ve yoğurt. Dikkat edilmesi gerekenler ise hamurlu yiyecekler, kızartmalar, soslu ağır yemeklerdir. Bunlar Kübban mutfağında bulunmamaktadır. Ağır yemekler sindirimi zorlaştırır ve gaz, reflü, gastrit, midede yanma vb. rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Sıra Geldi Ana Yemeklere

Seçimini sizin yapacağınız güzel asitli bir meşrubat veya Ramazan’a özel güllü elmalı şerbet eşliğinde, satırda çekilen kıymayla yapılmış Antep kebabı, köz ateşinde pişen biber ve domates eşliğinde servis edilir. Ardından Antep kebabına çok yakışan, Gaziantep yöresine ait firik pilavı tabağa gelir. (firik sadece Gaziantep’te yetişmekte olup buğdayın yeni başak vermiş halinden ayıklanan buğday türüdür) hemen ardından özel soslarıyla hazırlanmış tavuk şişler ile servise devam edilir. Ardından süzme yoğurt ve patlıcandan oluşan ve tereyağında pişen kavurmayla alinazik servis edilir. Nihayette yemeklerin şahı yöresel olarak hazırlanan Kuzu incik ve kaburga kısmından ayıklanan tel tel dökülen etlerden oluşan kuzu tandır masaya gelir.

Tatlı Olarak
İftarda düşen şeker direncini mutlaka iyi bir tatlıyla doldurmak lazım. Bol fıstıklı ve özel tereyağında pişen kişiye özel Havuç dilimi servis edilerek şeker direnci tatlıya bağlanır. Ardından,  Ramazan deyince ilk akla gelen tatlı olan güllaç servis edilir.

Hazımsızlığın İlacı Hibiskus
Bu kadar yemeği yedikten sonra birazda beni dinlemeyip hızlı yediyseniz bunun ilacı yine kübbanda ikram edilen HİBİSKUS’tadır. Narçiçeğinden özel olarak yapılan ve içine birkaç baharat ilave edilen enfes içecek o akşam bütün yediklerinizi size hazmettirecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Burgeri

Ankara Mutfağı ve 2 Lezzet Markası

İstanbul’da Köfte ve Döner'in 2 adresi