Ankara Beypazarı’nın Yöresel Lezzetleri

 

Bu Yazım 26.07.2021 Tarihinde Analiz Gazetesinde Yayınlanmıştır

 


Beypazarı, İç Anadolu Bölgesi'nin doğal maden suyu ve yöresel lezzetleri ile meşhur olan bir ilçesi, Ankara'ya bağlı ve mesafesi ise sadece 98 km’dir. Tarihi belgeleri, bölgede bulunan mağaraları, antik buluntuları, kaleleri ve höyükleri dolayısıyla Beypazarı’nın çok eski bir tarihe sahip olduğu söyleniyor. Günümüzde ilçenin yerel ürün satan dükkânları, restore edilmiş tarihi mimarisi ve etkileyici konakları ile sanki Beypazarı’nın yaşayan geçmişini yansıtıyor.

 Ailemle birlikte, Kurban tatili münasebetiyle İstanbul’dan Ankara’ya doğru erkenden yola çıktık. İstanbul’dan çıkış epey kolay oldu ama sanki tüm Türkiye yola dökülmüş gibi otobanda Sakarya’dan sonra Trafik durma noktasına geldi. Bizde bu kadar beklemeyelim deyip Akyazı’dan eski Ankara yoluna saptık. İyi ki yapmışız, güzel yerler keşfetmemize sebep oldu.

Nallıhan gibi bir kaç yeri geçtikten sonra birazda karnımız acıktığından Ankara Beypazarı ilçesinde mola verdik. Bu ilçeye daha önce de uğramıştık ama şimdi belki biraz açlıktan olsa gerek ilçenin lezzetleri bana gerçekten muhteşem geldi.  

Beypazarı’nın Cadde ve sokakları ilçe dışından gelen ziyaretçileri karşılamak ve lezzetlerini tattırmak için adeta yarış içindeydiler.

İlçeye girişimdeki ilk kanaatim, Beypazarı, tarihi zenginliklerinin yanı sıra yöresel yemekleriyle de ilgi odağı olmuşa benziyor. Neredeyse tüm dükkânların önünde elinde ikramlıklar olan ve özellikle Beypazarı kurusunu ve karadut suyunu içirmeye çalışan kişileri görüyorsunuz. İlçe halkını, her bir ziyaretçiyi güzel yemekleriyle ağırlamak isteyen birer ev sahibi konumunda gördüm ve takdir ettim.

İstanbul, Ankara gibi merkezlerin domates, ıspanak, salatalık, marul, biber, havuç ihtiyaçlarının önemli bir kısmını Beypazarı karşılıyor.

Yöresel yemekleri yapan şahane restoranlarda Beypazarı’nın meşhur güvecini, yaprak dolmasını, tarhana çorbası ve mantısını bu kısa vakit içinde tatma imkânı elde edemedik ama görüntüleri itibariyle gerçekten lezzetli oldukları anlaşılıyor.

Tattığım Beypazarı kurusunu ve 80 katlı baklavasını lezzet sıralamasında çok üst noktalara çıkartıyorum. Domates kurusunu ise havasına, suyuna ve domatesin doğal yetişmesine bağlı olarak muhteşem lezzetli olduğunu itiraf etmem gerekiyor. Beypazarı’nın havuç ve karadut suyu da ilçeye gelenlerin mutlaka tadına bakmaları gereken bir lezzet diye notuma aldım. Tadına baktığımız peynirli ve patatesli gözleme ise gerçekten nefisti.

Genel olarak Beypazarı’nın lezzetlerini sıraladığımızda ilk başta 2013 Yılında Coğrafi işaret tescili almış un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusu geliyor.

Bana göre tereyağlı Beypazarı Kurusu birçok bisküviye rakip ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olabilir. Hamuruna tarçın ilave edilerek Tereyağı ve sütle yoğurulan Beypazarı kurusu, gevrek ve ağızda çok hoş bir tat bırakıyor. Bölge halkı tarafından söylenen en önemli özelliği ise dayanaklılığını bir yıl muhafaza edebilmesidir. Buraya geldiğinizde bol bol bu kurudan alabilirsiniz çünkü cam kavanozlarda veya poşetlerde uzun süre saklayabilirsiniz.

Bölge halkının en çok değer verdiği Beypazarı Baklavası´nın özelliği 80 kat ince yufkadan yapılmış olmasına rağmen kalınlığının sadece 5-6 cm olmasıdır. Her beş yufkadan sonra araya konan ceviz içiyle birlikte 4 saat pişirilen ev baklavası, damaklarda bıraktığı unutulmaz tadıyla meşhurdur.

Yöresel mutfağının en özel yemeklerinden olan Beypazarı Güveci, özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis ediliyor.

Beypazarı´nın taze asma yapraklarıyla sarılan Beypazarı Dolması, Beypazarı yemeklerinin orta direği konumunda olup eşsiz lezzetinin sırrı ise Beypazarı hanımlarının hünerli elleri olsa gerek.

Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde ve özellikle Balıkesir civarında bilinen bir çeşit irmik helvası olan Höşmerim, Beypazarı’nda irmik yerine un ile yapılıyor. Undan sonra süt, kaymak, tuz, yağ ve şeker karışımıyla yapılan Höşmerim, oldukça zahmetli bir uğraş gerektiren ancak lezzetiyle bu zahmete değen bir tatlıdır.

Beypazarı´nın farklı lezzetlerinden biri de yufka ve cevizle yapılan ve yağda kızartılan Perçem tatlısı’dır.

Havuçtan üretilen Havuç Lokumu ve Havuç Suyu gibi ürünlerin çeşitliliği ile Beypazarı, Türkiye´nin adeta bir havuç deposudur ve ülkemizdeki havuç üretiminin %60´nı karşılıyor.

Beypazarı´ndaki bağlarda yetiştirilen üzümler ile cevizin karışımından elde edilen Cevizli Sucuğun kalitesinin sırrı, özel bir kıvama getirilen üzüm suyuna su ve şeker katılmadan üretilmesidir.

Sonuç olarak bu yerel lezzetleri yerinde tatmak için mutlaka Beypazarı’na uğrayın derim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Burgeri

Ankara Mutfağı ve 2 Lezzet Markası

İstanbul’da Köfte ve Döner'in 2 adresi