İstanbul’da GastroShow rüzgârı esti

 Bu yazım 06.07.2021 Tarihinde Diriliş Postası Gazetesinde Yayınlanmıştır. 


İstanbul’da 28 Haziran’da başlayıp sonrasında 3 gün devam eden İstanbul Kongre Merkezindeki GastroShow fuarı, gerçekten gastronomi konusunda yapılmış en iyi etkinliklerden biriydi diyebilirim. ACE of M.I.C.E. EXHIBITION BY TURKISH AIRLINES ile birlikte gerçekleşen GastroShow Fuarı, bence Gastronomi Turizmi Derneği ve başkanı Gürkan Boztepe’nin büyük başarısı.

Bu yazımda fuar kapsamında ziyaret ettiğim ve lezzetlerine vakıf olduğum Hatay, Trabzon ve İzmir illerinin gastronomi çalışmalarından bahsedeceğim.  

Hatay ilinin gastronomisi


Hatay Büyükşehir Belediyesi, Gastroshow fuarında açtığı standın yanı sıra, fark oluşturan gastronomisini ve yeni İletişim Perspektifini benim de olduğum yemekli programda açıkladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın bizzat yönettiği tanıtım yemeğinde Hatay’a ait eşsiz tatları deneyimleme imkanı elde ettim.  

Hatay’ın yöresel lezzetli yemekleri


Hatay Gastronomi Evi, Konak Restaurant, Antikya Restaurant, İskenderun Home Cake Restaurant ve Tarihi Bizim Künefecinin şeflerinin anlatımı ile Hatay’ın eşsiz lezzetleri bize servis edildi. Başlangıçta Humus, Zeytin Salatası, Kekik Salatası, Mütebbel, Öcce gibi 10 çeşit mezeden sonra ara sıcaklarda Kaytaz ve Semirsek, ana yemekte ise Aşur, Oruk, Firik, Şıhhılmahşi ve son Künefe ile Hatay’ın lezzetlerini tatmış oldum. Doç. Dr. Savaş, bu özel yemekte şunları söyledi, “Anadolu’nun binlerce yıllık medeniyet geçmişinin en lezzetli mirası Hatay’a kalmış. Biz bu mirası misafirlerimizle paylaşmaktan her zaman mutluluk duyuyoruz. “Lezzet”, aslında Hatay’a yapılacak büyülü bir yolculuğun ilk adımı. Dinler ve medeniyetlerin ahengi ile bezeli tarihi, benzersiz doğal güzellikleri, şifa kaynakları ve tabii ki insanının lezzet mahareti ile Hatay, markalaşmada ihtiyaç duyulan her türlü dinamiğe sahip bir şehir. Konsepti ve yol haritası tamamlanan bir proje ile Türkiye için heyecan verici ve lezzetli bir marka şehir deneyimi oluşturacağımıza inanıyoruz” dedi.

“Türkiye’nin Lezzet Köşesi” olarak tanımlanan marka konsepti ile Hatay’a gelenlerin algısında özel ve anlamlı bir marka konumuna ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Doç. Dr. Savaş, “Sürdürülebilirlik bu iletişim projesinin öncelikli hedefi. Türkiye çapında kapsamlı bir algı araştırması başlatıyoruz. Bu araştırmanın yanı sıra Ekim’de Türkiye’nin Lezzet Köşesi Gastronomi Festivali’ni düzenleyeceğiz. UNESCO’nun 2017 yılında Hatay’ı Gastronomi şehri olarak tescil etmesinden sonra 2 yıldır faaliyet gösteren ‘Gastronomi Evi’miz ile lezzet köşesi algımız daha bir güçlendi. Gastronomik değerleri ön plana çıkaracak bir adımı da kuracağımız ‘Gastronomi Akademisi’ ile atacağız. Hatay Gastronomi hafızasını, pratikteki karşılıkları üzerinden inşa etmek için uzmanlardan oluşacak olan bu akademi, Türkiye ölçeğinde de gastronomi alanında çeşitli uygulamalara imza atacak” dedi.

Trabzon ilinin gastronomisi


Trabzon Büyükşehir Belediyesi GastroShow fuarında açtıkları standın yanı sıra düzenlenen bir panelde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, şehrin gastronomi değerlerini anlattı. 

Trabzon’da gastronominin değeri artıyor


Başkan Zorluoğlu, “Şehirlerin markalaşmasında gastronomik değerlerin etkisi gün geçtikçe artıyor.  Üzerinde bulunduğumuz bu topraklar, yüzyıllar boyu farklı milletlerin yaşadığı ve birçok medeniyetin gelip geçtiği bir coğrafya olduğundan bu çok kültürlü yapı zengin bir mutfak kültürünü doğurmuş. Ayrıca Trabzon binlerce yıllık tarihi, eşsiz coğrafyası, doğal güzellikleri ve ev sahipliği yaptığı onlarca medeniyetten süzülerek gelen kendine has kültürü ile turizmden daha fazla pay alacak gibi görünüyor. İşte Gastronomi ile turizmi birleştirmek, yöresel lezzetlerimizi tanıtmak ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla çalışmalar yapıyor ve bizim işlettiğimiz restoranlar kuruyoruz” dedi

Trabzon’un yerel lezzetleri


Başkan Zorluoğlu, “Trabzon’da yüksek yerlerde büyükbaş hayvancılığın gelişmiş olmasından dolayı peynir, tereyağı, kurut, yoğurt, kaymak gibi süt ürünleri, daha alçak kesimlerde ise karalahana, taze fasulye, patates, mısır gibi sebzeler yemeklerin ana bileşenidir. Trabzon’da ekmek fırıncılığı gastronomi kültürünün bir sonucudur ve Vakfıkebir ekmeği coğrafi işaret tescili almıştır. Fasulye ve kaldirik turşusu Trabzonlunun kışlık yiyeceğidir. Trabzon’da doğal yetişen incir, hanifta, erik, ayva, incir, elma gibi meyvelerden yapılan reçeller çok lezzetlidir ”dedi.

Trabzon denilince akla ilk balık geldiğini belirten Zorluoğlu, “Trabzon mutfağında, hamsi, mezgit, palamut, istavrit gibi balıkların ızgara, buğulama ve kızartmaları ile tatlı su balıklarından yapılan yemekler çok tercih edilir. Geçenlerde Karadeniz Somonu Festivali bile düzenledik. Akçaabat köftesi, Hamsiköy sütlacı, Tonya tereyağı, Kalkanoğlu pilavı, Trabzon peynirlisi, kıymalısı, döneri, karalahana çorbası, etli lahana sarması, karalahana yemeği, Laz böreği ve kuymak çok sevilen gastronomik değerlerimizdir. Trabzon’u ve özel peynirlerinin tanıtılacağı kitaplar hazırlıyoruz. Önemli aşçılara, basın mensuplarına ve gurmelere lezzet turları düzenliyoruz. Trabzon’da Gastronomi turizmi, ekonomik hacmini her geçen gün artırıyor” diye konuştu.

Visitİzmir uygulaması


İzmir Büyükşehir Belediyesi de GastroShow fuarının hemen girişinde bir stant kurmasının yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’de Gastronomi turizmi açısından önemli bir proje olan Visitİzmir toplantısında konuştu.

İzmir turizmi gerçek potansiyeline kavuşacak


İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı Başkanı Tunç Soyer, dijital turizm altyapısı Visitİzmir ’in mobil uygulamasını fuardaki toplantıda tanıttı. İzmir Vakfı koordinasyonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Sun Express’in ortaklığında yapılan Visitİzmir, 30 ilçe, gastronomi dâhil 11 kategori ve İzmir’deki 2 bin 300’den fazla turizm noktasına ilişkin bilgi sunuyor. Soyer, “Visitİzmir ile İzmir, Türkiye’de dijital turizm altyapısını tamamlayan ilk şehir oldu. Dünyada çok az şehirde görülen bu çalışma İzmir’in, Akdeniz ve dünya genelinde farklı bir destinasyon olarak ortaya çıkmasını sağlayacak. Yeni bir stratejiyle İzmir’i sadece bir kıyı turizmi olarak değil özellikle gastronomisiyle, tarih, kültür ve doğası ile ön planda olan bir şehir olarak konumlandırıyoruz” dedi.

İzmir’de turizm ulaşabilir oluyor


Başkan Tunç Soyer, “12 ay gibi kısa bir sürede İzmir’de turistik cazibesi olan tüm noktaları tek bir dijital veri tabanında topladık ve tüm bu verileri kullanıcıların erişimine açtık. Gastronomi, inanç, konaklama, tarih ve kültür gibi 11 başlıkta yapılan bu çalışmayla ilgili uygulamanın içinde tüm noktalara dair detaylı metinsel bilgi ve görsel video havuzu oluşturduk. Yine bu noktaların yönetimindeki kişilerin iletişimine Visitİzmir üzerinden ulaşılabiliyor. Her bir kullanıcı Visitİzmir’e üye olduğunda “İzmir Dostu” etiketine ancak 8 bin 500 puanı toplarsa da avantajları olan ‘İzmir Elçisi’ oluyor. Visitİzmir aplikasyonu ile dünyanın herhangi bir yerindeki bir gezgin, İzmir’in en ücra köşesindeki turizm destinasyonundaki her türlü bilgiye çok hızlı bir şekilde erişebiliyor. Visitİzmir uygulaması, ilk ödülünü Türkiye’nin bağımsız web ödülleri organizasyonu olan Altın Örümcek Yarışması’nda “Kamu Kurumu” kategorisinde aldı. Tümüyle yerli yazılım olan visitizmir Google Play ve App Store’dan ücretsiz indiriliyor. Türkçe ve İngilizce olmak üzere de iki dil seçeneği bulunuyor. Herkesi Visitİzmir’i cep telefonlarına indirerek kullanmaya davet ediyorum” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Burgeri

Ankara Mutfağı ve 2 Lezzet Markası

İstanbul’da Köfte ve Döner'in 2 adresi